‘Lyt til elefanterne’ blandt 1.500 gratis e-bøger

Med ereolen.dk kan man låne en lang række danske udgivelser på nettet – eller til ipad samt smartphone.

Der er lagt næsten 1.500 bøger ud – heldigvis er Lyt til elefanterne en af dem. Den mest lånte bog er den nye Steve Jobs-biografi.

Ereolen.dk er et samarbejde mellem en lang række biblioteker og forlag. Projektets formål er “at etablere en ny national ebogsservice til folkebibliotekernes lånere, som baserer sig på en platformsuafhængig moderne arkitektur.”

Sådan låner du e-bøgerne

På computer læser man bøgerne i Adobe Digital Edition, som kan hentes gratis. Dernæst skal man have en Adobe konto, som til gengæld er ret smertefri at oprette, da man kan bruge en hvilken som helst mail-adresse.

På smartphone og tablet skal man bruge app’en Bluefire, som er den reader, den lånte bog skal læses i (tak til Jane Sørensen aka @Oestgard for tip – ellers havde jeg nok ikke regnet det ud).

Man skal også bruge sit login til biblioteket. Så hvis man ikke har lånt fysiske bøger i sin kommune før, skal man oprette sig på sin kommunens bibliotek – ved fysisk fremmøde.

Når alt det er på plads, er der seks klik fra man finder bogen på ereolen.dk, til man kan læse den i Adobe Digital Edition.


To af de seks klik i låneprocessen, som på sigt bør kunne udelades, eller i det mindste gøre default markeret.

Jeg hentede en bog på Mac tidligere i dag, og da jeg senere ville læse den på min iphone, huskede den mit lån. Jeg skulle dog downloade bogen igen til min iphone, men det gik hurtigt.

Fedt uden at være folkeligt

Den tekniske del er ikke for nybegyndere. Men når først Adobe og Fireblue er sat op, vil de fleste nok kunne lære at klikke sig vej gennem låneprocessen. Projektet er i sin opstart, så mon ikke der løbende vil ske forbedringer?

Gyldendal, som er en af de forlag, der lægger bøger til sitet, håber at udlån konverterer til køb, forklarer koncerndirektør for Gyldendal, Elisabeth Fogtdal til b.dk.

Der går nok lidt tid, før bøgerne i ereolen.dk bliver revet væk af danskerne, men skønt er det for dem, der kan finde ud af det – og som bor i en kommune, hvor man kan vælte sig i nye titler.

Det varierer nemlig fra kommune til kommune, hvor mange bøger man har adgang til, og hvor mange man kan låne ad gangen. Jeg har haft reserveret en række bøger på den gammeldags måde via bibliotek.kk.dk, som jeg fortsat ikke kan få som e-bøger, så man når hurtigt til samlingens begrænsninger. Hvor ville det være skønt, hvis man kunne få alle biblioteksbøgerne på denne måde, men mon ikke det kommer? Og nu har jeg ikke tid til at blogge mere – der skal læses!

Related Posts with Thumbnails

5 Responses to “‘Lyt til elefanterne’ blandt 1.500 gratis e-bøger”

 1. K. Christiansen december 28, 2011 at 02:16 #

  Det ville rigtignok være utrolig lækkert, hvis det var muligt at låne ubegrænset fra ALLE biblioteker!

 2. jesper november 4, 2012 at 12:11 #

  Jeg kendte ikke til denne side, men det lyder spændende.

 3. signe december 27, 2012 at 20:43 #

  Jeg har forsøgt at låne ‘Lyt til elefanterne’ i dag, men den fandtes desværre ikke på E-reolen. Øv..

  • Astrid Haug januar 16, 2013 at 15:19 #

   Hej Signe,
   beklager sent svar, men ja, den er ikke længere på e-reolen, spørg mig ikke hvorfor… den kan stadig lånes på biblioteket som papirbog. God fornøjelse :-)

Trackbacks/Pingbacks:

 1. Min første ebog | granns.net - januar 26, 2012

  […] Men der er altså rum til forbedring. Læs også om ereolen på digitaletanker. […]

Leave a Reply:

Gravatar Image