Sociale medier er blevet mainstream – 54% af danskerne er på

Danmarks Statistik kom i denne uge med nye tal på befolkningens brug af sociale medier, der bekræfter antagelsen om, at danskerne elsker deres sociale netværkstjenester. Særligt dem, der vokset op med dem, og dem, der kan se en personlig gevinst ved at bruge dem. 

Hvad er så det nye?

Hvor det i 2008 kun var 27% af internetbrugerne, der brugte sociale medier, var det i 2009 49%, og i 2011 er vi nu oppe på 54%. Sociale medier er med andre ord blevet mainstream; danskerne er virkelig kommet på og har taget sociale medier til sig.

www.dst.dk_pukora_epub_Nyt_2011_NR403.pdf

Brug af sociale medier fordelt på køn og alder

Særligt de unge kvinder er på

97% af kvinder ml. 16 og 24 år er på sociale medier.

Til sammenligning angav Danmarks Statistik, at 94% af internetbrugerne i Danmark brugte email i 2009. Meget tyder på, at for de unge er Facebooks fortsat stedet for kommunikation og social interaktion.

Da Danmarks Statistik denne gang har grupperet befolkningen anderledes end i 2009, er den præcise stigning ikke angivet, men den er stor. Men 86% af de 16-19 årige og 66% af de 20-39 årige angav at havde en profil på sociale netværkstjenester tilbage i 2009. Måske de kommer fra Arto? Myspace?

Og karrieremændene i Hovedstaden

Danmarks Statistik har gravet lidt mere i tallene og delt sociale medier op i private og professionelle, hvilket vist kun referer til henholdsvis Facebook og LinkedIn. Her ville det have været forrygende, hvis Danmarks Statistik ikke var så firkantede i deres spørgsmål og opdelinger, og oplyste hvad der gemte sig bag “fx LinkedIn”. Er der andre tjenester folk bruger? Og kan man sige, at man bruger Facebook til at pleje sit image og dermed sin karriere? Facebook bruges af de fleste til det meste, og Linkedin har i de senere år forsøgt at gøre sig så social og privat, at folk nu besøger sitet for andet end at opdatere deres CV. Jeg vil mene, at opdelingen er ved at blive visket ud.

Men tilbage til tallene:

“I alt anvender 15 pct. af danskerne karriere-orienterede sociale medier ifølge Danmarks Statistik. 19% for mænds vedkommende og 11% for kvinder.”

Her fører Hovedstaden som den mest sociale region, hvor 21% bruger professionelle netværkstjenester, mens det kun er 9% i Nordjylland.

Bedsteforældrene skal ikke overses

Kigger man tilbage på mine tidligere indlæg og Danmarks Statistiks opgørelser, så springer en anden gruppe i øjnene: +60 årige.

I 2008 var kun 4% af de 60-74årige på netværkstjenester,  i 2009 var tallet mere end tredoblet hvor hele 14,7% bruger tid på sociale netværkssites. I 2011? 31% af de 55-64 årige er på, og 12% af de 65-89 årige. Gad godt vide, hvor mange 89 årige, der er på! Uanset er der også her tale om en stigning.

Næste gang kan I så ikke spørge om lidt mere?

Det havde været sjovere at høre, hvad danskerne mente, at de bruge de forskellige tjenester til for at få et mere nuanceret billede af danskernes internetvaner.

Hvad laver de fx på Youtube?

Eftersom danskerne brugte 3.789.839 timer om måneden i 2010 på Youtube.com fx, ville det være interessant at høre, hvordan de bruger deres tid på kanalen? Og hvordan de ender på Youtube? Hænger det sammen med Facebook fx?

Eller i valgkampen?

De nye tal er baseret på interviews gennemført i april, så det er altså før sommerferie og valgkamp har kunne påvirke netvanerne. Tal, der ellers kunne være interessant at se nærmere på – har vi haft en øget brug af sociale medier under valgkampen, eller bare det business as usual?

Ser frem til den næste udgivelse omkring danskernes brug af netvaner, som skal komme d. 26. september.

Related Posts with Thumbnails

One Response to “Sociale medier er blevet mainstream – 54% af danskerne er på”

 1. Berit Jørgensen september 29, 2011 at 19:15 #

  Kære Anna Ebbesen.

  Du skriver at der skulle være kommet en ny undersøgelse 26. september. Er den tilgængelig nu mon – og hvordan?

  Jeg har nemlig brug for en dansk pendant til denne, som du sikkert har set:
  http://www.businessinsider.com/chart-of-the-day-time-spent-on-facebook-2011-9

  Jeg vil blive meget glad hvis du kan hjælpe, da det er noget af en jungle for mig at finde opdaterede statistikker.

Leave a Reply:

Gravatar Image