Valgkampen set fra sidelinjen: 7 dage som almindelig vælger

I år har jeg givet mig selv et benspænd: Lad være med at opsøge valgkampen. Tag en uge som ”almindelig” vælger, og se hvordan den opleves, hvis ikke man er bidt af politik. Og det er lidt chokerende! Da de 7 dage nu er ovre, er det tid til at gøre status, og give mig selv lov til at svælge lidt i den fest, jeg jo synes, at valgkampen er.

Hvorfor benspænd?

De to sidste to valgkampe har jeg set indefra Radikale Venstres pressetjeneste. Når jeg så på “kampen” var det med andre ord udelukkende fra et taktisk-strategisk synspunkt og hovedsageligt med Radikale briller på. Jeg havde mere travlt med at vælge, hvad der skulle reageres på og prioritere min og andres tid, end at danne mig et generelt indtryk. Det kom bagefter.

Denne omgang har det derfor været interessant at opleve kampen, som den har set ud for alle andre de sidste to gange. Jeg har forsøgt at opføre mig så “normalt” som overhovedet muligt. Jeg har forsøgt at se en del tv, ikke læst andre fysiske aviser en gratisaviserne og ellers undgået at opsøge valgkampen, men se hvad medierne og vennerne ellers serverede mig. Dog vil jeg gerne medgive, at min politiske fortid gør, at min Facebook- og Twitter-feed nok er noget mere politisk end de fleste andre danskeres (bare det, at jeg er på Twitter, er i sig selv lettere “unormalt”).

Efter en første uge som “almindelig” vælger, har det slået mig….

  1. Hvor utroligt let, det er at undgå valgkampen. Hvis ikke man nærstuderer valgplakaterne, så ser jeg dem ikke synderligt på min færd rundt i København. Da jeg ikke abonnerer på nogle papiraviser, ser jeg kun formiddagsavisernes smørrebrødssedler og netavisers scrollbare forsider. Og her er det utroligt nemt at scolle hen over det politiske, hvis man ikke gider det.
  2. Hvor aktive folk er blevet på Facebook. I min tid hos de radikale, var det op af bakke at få folk til at snakke åbent om deres politiske ståsted. Den slags har det bedst i privaten, hed det, og man kunne til nød overveje at trykke klistermærker til medlemmerne. Folk havde jo ikke lyst til at skilte med det, som i USA og England hvor haveskilte og kæmpe klistermærker er normen. Meget er sket siden da. Selv mange af mine apolitiske venner, ytrer sig nu på Facebook om deres politiske holdninger.
  3. Hvor sjove folk kan være på politikernes bekostning. Som jeg har blogget om tidligere, så er jeg utrolig begejstret for folks lyst til at blande sig i det politiske med humor. Nogle går lidt for langt under bæltestedet til min smag, men de to tumblr-blogs “Lars og Helle” (der nu har skiftet navn til helleoglars.Tumblr.com for at undgå DRs copyright-krav) og “Der bliver aldrig valg. Ever“, har funder balancen.
  4. Hvor få handouts man får, hvis man ikke pendler. Folk der tager bus og tog har informeret mig om, at der skam er masser af uddelinger i gang, og jeg kan da også se på diverse politiske facebook-profiler, at de hele tiden er ude på gader og stræder. Bare ikke hos mig. Endnu. Mon jeg virkelig kan gå fulde 21 dage uden af få en croissant, æble, rose eller lignende stukket i hånden? Jeg tvivler.
  5. Hvor få stunts jeg har set. En ting jeg dog spottede og holdt øje med da jeg var på Christiansborg, var stunts og skæve tiltag fra mindre kendte kandidater. Enten har jeg ikke hørt om dem i denne omgang, eller også gemmer de på sagerne til senere i valgkampen. Jeg håber at begge dele er sande. Jeg har dog bemærket, jf. punkt 2) hvor mange sjove ting, folk har kastet sig ud i på Facebook og på video (der så igen spredes via Facebook). Den Socialdemokratiske kandidat Ikram Sawar’s, “Giv et Kram” kampagne er sød og – tipper jeg – kan øge navnegenkendelsen for en ellers ukendt kandidat. På video-siden er det de mest opsigtsvækkende, der får viral spredning. Mest omtalte er nok DF’eren Alex Ahrendtsen’s video-serie, hvor de grove billeder siger det, som han åbenbart selv finder for groft at sige. I modsætning til Ikram Sawar’s kram var videoen også så opsigtsvækkende, at den gik turen fra Facebook til de etablerede medier og dermed til den helt store omtale. Ikke nødvendigvis en god ting i hans tilfælde. Af andre, der har gået den opsigtsvækkende vej, er Zenia Stampe fra de Radikale. Videoen går i Anna Allerslevs fodspor og anvender striptease som baggrundsstunt i sin video. Som med DF’eren’s video, blev den løftet op af de etablerede medier, hvor  TV2 spurgte deres fans og læsere, om deres holdning til videoerne. Mere kan man vel ikke ønske sig, som almindelig kandidat.

Nu er de 7 dage ovre, og jeg skal foreberede oplæg om den danske valgkamp til konferencen Nordich Tech Politics i Oslo i morgen. Og jeg glæder mig! Mens jeg synes at gratisaviserne har haft en god dækning, er jeg dog noget træt af netavisernes behov for at gøre alting til store sensationer med store overskrifter skrevet i store typer. Det er ikke alt, der er stort i en valgkamp.

Jeg glæder mig til…

…. at tjekke op på Socialdemokraternes mange tiltag – både frivilligforhelle.dk, Socialdemokraternes applikation (begge på Facebook) og det nye Kandidat-Kanalen, på socialdemokraternes TV-kanal på nettet. SF har tidligere imponeret mig, i forhold til hvordan fundraising og datamining er tænkt ind i alle kommunikationerne – hvordan står det til nu? Hvad med min tidligere arbejdsgiver? Er der gang i Radikale.net, har Margrethe fortsat sin gode stil på både Facebook og Twitter? Får de noget ud af deres valgbus? Lars Løkke har holdt en god tone på Facebook (bortset fra censuren), men hvordan med de mange andre applikationer og spil, som de søsatte i løbet af året – er der liv i dem? Ifølge Astrid, ser det ikke ud til at være tilfældet. Og hvad med DF? Enhedslisten? Begge partier har tidligere været gode til videoformen og lavet nogle af de mest slagfærdige videoer. Hvad med de Konservative, hvad har de fået ud af deres nye flotte site? Kristendemokraterne?!

Jeg har også en stak mails liggende fra partierne, som jeg glæder mig til at gå igennem. Og diverse screenshots fra valgkampens første dag til at sammenligne med. Helt tilbagelænet har jeg jo haft svært ved at være.

Related Posts with Thumbnails

Wow. It's Quiet Here...

Be the first to start the conversation!

Leave a Reply:

Gravatar Image