Digital journalistik der inspirerer

Hvad bringer fremtiden indenfor journalistikken? Der kan ikke være megen tvivl om, at svaret skal findes på nettet. Mange af de nye tiltag og eksperimenter kommer fra de store amerikanske og britiske medier – New York Times, CNN, Guardian m.fl. samt fra uafhængige medier og blogs. Jeg har her samlet en række af de bud på ny digital journalistik fra ind- og udland, jeg er stødt på, og vil løbende opdatere med nye tiltag.

Jeg har også medtaget projekter, som ikke udspringer af medierne, men som har demokratiske og borgerinddragende elementer, der kan inspirere journalistisk. Mit fokus er især på brugerinddragelse, empowerment og nye formidlingsformer, fx video og visualiseringer.

Der er helt sikkert mange flere derude, så kom endelig med dit bud.

David McCandless viser sin flotte datajournalistik frem i denne Ted Talk:

CNNs iReport – med en “assignment desk” til læserne. Brugerne kan uploade deres egne historier. CNN udstikker retningslinjerne ved at angive, hvilke historier, de gerne vil have brugerne til at lave.

Spot.us – et uafhængigt site, der laver journalistik baseret på mikrodonationer. Se video, der forklarer sitet.

BBC med 100 days in 100 seconds – en pædagogisk og underholdende kort video om Camerons første 100 dage som premierminister.

New York Times giver på Foursqaure tips til gode restauranter i byen. NYT brugte også Foursqaure under vinter-OL 2010 i Vancouver.

WP unplugged8 journalister forsager nettet i en uge med blandede resultater. For nogen er en uge uden internet et mareridt, for andre en ægteskabelig nødvendighed. Sjovt og simpelt eksperiment.

Ekstrabladets “Din egen sag – opret en sag, dvs. et synspunkt eller en idé og få andres støtte til den, fx via dine venner på Facebook. (vandt for nylig en FDIM-pris – congrats!)

Open Knowledge Foundation har en række eksempler på, hvordan man kan anvende og præsentere kompleks data, fx Where does my money go?, der tracker den britiske stats udgifter.

MySociety har en række services, som gør det nemmere for borgerne at begå sig og få adgang til offentlig information, se fx Fix My Street. Her kan borgerne indrapportere væltede lygtepæle, huller i vejen etc. direkte til deres kommune.
Mange danske kommuner har en lignende ”giv et praj” service – København, Frederiksberg, Slagelse, Hørsholm m.fl. Det er dog kun København, som har gjort det muligt at se prajene – og ligeledes følge med i, hvad der bliver udført.

Related Posts with Thumbnails

Wow. It's Quiet Here...

Be the first to start the conversation!

Leave a Reply:

Gravatar Image