Opskriften på statsministersucces: Lær engelsk og fransk

På gårsdagens Leadership Seminar i Frederikshavn – arrangeret af Sport Event Denmark og Frederikshavn Event –  fortalte tidl. spindoktor Michael Kristiansen anekdoter fra sin tid sammen med Anders Fogh. Bl.a. om Poul Nyrups famøse stunt med at rive siderne ud af Foghs bog ”Fra socialstat til minimalstat” under en tv-transmitteret valgkampsduel i 2001. Dem der sad i salen oplevede, at Nyrup vandt duellen, men på tv virkede sideafrivningen helt absurd, og det forfulgte Nyrup resten af valgkampen.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

Kristiansen fortalte også, at da han startede i jobbet som spindoktor, måtte Anders Fogh ikke forstyrres om mandagen mellem kl. 9-13 – der skulle han nemlig noget meget vigtigt. Efter en tid fandt Kristiansen så ud af, at det drejede sig om, at Anders Fogh fra kl. 9-11 lærte engelsk og fra 11-13 lærte fransk. Det var altså mens Nyrup fortsat var statsminister, at Anders Fogh forberedte sin entré på den internationale scene.

plouffe_tibbs_schmeichel

David Plouffe, Peter Schmeichel (som ‘bare’ var gæst), og Jon Tibbs

Fra Fogh til Putin…
Efter Kristiansen kom englænderen Jon Tibbs på scenen. Han er kendt som ”Mr OL in Bidding”, fordi han har haft succes med at skaffe OL til en række byer, senest den russiske by Sochi, som mod alle odds vandt vinter OL i 2014. Det gjorde den bl.a. fordi, at premierminister Putin lagde alle sine kræfter ind på at vinde. Da Sochi skulle præsenteres for de 105 IOC-medlemmer, var det med Putin i spidsen, som på perfekt engelsk og senere fransk solgte den russiske drøm om at afholde OL. De sproglige færdigheder havde han tilegnet sig til lejligheden. Se Ekstra Bladets artikel om Jon Tibbs’ oplæg her.

Moralen af de to første oplæg: Hvis du vil frem i verden, bliver du som minimum nødt til at kunne tale engelsk og fransk.

… og fra Putin til Plouffe
Eftermiddagens hovednavn var Obamas kampagnechef David Plouffe. Jeg hørte ham også i København tidligere på året, men han havde til min store glæde ændret lidt på både form og indhold. Det var mere levende og mere vittigt – nok fordi kampagnen var lidt mere på afstand nu end i april. Hans vigtigste pointe var nødvendigheden af en god strategi: ”En god strategi betyder, at 95% af de sager, der lander på dit skrivebord, kan besvares med enten ja eller nej.” Grundessensen i kampagnens strategi var troen på almindelige mennesker: ”People like to be talked to – to be a part of something”. Det lyder måske absurd, men det kendetegner faktisk de færreste politiske kampagner, at man inddrager folk og deler informationer om taktik med sine tilhængere.

Så alt i alt en inspirerende eftermiddag med gode input fra erfarne campaignere. Så mangler jeg bare at lære fransk… :-)

Related Posts with Thumbnails

4 Responses to “Opskriften på statsministersucces: Lær engelsk og fransk”

 1. Kåre K september 25, 2009 at 20:53 #

  Hvor er det sjovt. Michael Kristiansen brugte fuldstændigt de samme pointer, da jeg deltog i et seminar om politisk kommunikation og taleskrivning tilbage i februar 2008. Men hva’ fa’en – pointerne er jo også gode nok.

  Heldigvis har jeg boet i både London og Paris – så min succes er sikret :-)

  • Astrid Haug september 28, 2009 at 12:43 #

   ja, det er jo nok et fast show, han turnerer med, men det var ganske underholdende og gik rent ind hos frederikshavnerne :-)

 2. Pandekager opskrift juni 3, 2010 at 00:20 #

  Synes på en måde det gav mening!

  Tak for det..

 3. Astrid Haug juni 3, 2010 at 23:43 #

  @pandekager selv tak – har tilfældigvis lige spist en ordentlig stak pandekager.

Leave a Reply:

Gravatar Image