Løkke og Rohde pepper EU op med Twitter

Statsminister Lars Løkke og Venstres spidskandidat til EP-valget Jens Rohde holder i aften kl. 21 et vælgermøde, hvor man kan stille spørgsmål til de to politikere via Twitter. På det fysiske møde svarer de så på spørgsmålene. Ideen er stjålet fra Obama, men det bliver den ikke ringere af.

Jeg er netop blevet interviewet af Oliver Routhe-Skov til TV-Avisen i aften kl. 21, som bringer et indslag om vælgermødet, og hvordan Twitter kan gøre EU mere interessant. Her er mine overvejelser om Twitter-vælgermødet.

YouTube-forhåndsvisningsbillede

På plus-siden

– Det er et veltilrettelagt mediestunt – DRs indslag alene er det hele værd for Venstre og Jens Rohde. Twitter-vinklen kan være med til at sexe EU op. Hvad der er godt for Venstre, er i denne sammenhæng også godt for EU.
–  Med Twitter rammer Venstre en yngre målgruppe end dem, der møder op til fysiske vælgermøder. Der er ifølge Tweetr.dk kun 11.164 danske Twitter-brugere, så der skal nok mere til at få de unges stemmeprocent hævet op, men det tæller altsammen.
– Alle kan være med, uanset geografi, også dem der bor i Brovst og Lemvig.
–  Flere kan deltage i mødet end dem, der møder op fysisk. Da Jens Rhode fører en national kampagne, er det oplagt at bruge sociale netværk som Twitter til at komme ud i landet. Det kan naturligvis ikke erstatte de fysiske besøg, men supplere dem.
– Det gode ved at man kan stille spørgsmål på Twitter frem for pr. sms er, at alle kan se, hvad hinanden spørger om. Der er altså åbenhed om, hvad der bliver spurgt om og svaret på.
– Det er supergodt med politikere, der tør prøve nye kommunikative formater af. Jo flere der får mulighed for at deltage i den politiske debat, jo bedre for demokratiet.

lars-lakke-rasmussen-larsloekke-on-twitter
På minus-siden

– Det står ingen steder, hvordan udvælgelsen af spørgsmål foregår – er det først til mølle eller særligt udvalgte spørgsmål, de to politikere svarer på? Hvis sidstnævnte – hvilke kriterier foregår udvælgelsen så på baggrund af?
– Spørgsmålene stilles under mødet. Men hvorfor har man ikke åbnet op for spørgsmål i dagene op til mødet? Så kunne man evt. sige, at de spørgsmål, der er blevet tweetet eller re-tweetet flest gange bliver besvaret.
–    Hvad sker der med de spørgsmål, der ikke bliver besvaret ved mødet? Her ville det være nogle nemme point, hvis Jens Rhode sagde, at dem svarer han på efterfølgende på Twitter eller sin hjemmeside efter mødet.
–    Der er afsat en time til mødet. Med oplæg fra de to politikere og spørgsmål fra salen er der ikke meget tid til at svare på Twitter-spørgsmål. Det er ikke ment som en kritik af formen, bare en konstatering af, at selv ikke Twitter kan ophæve den fjerde dimension, tiden.

Forud for mødet vejer plusserne tungere end minusserne. Plusserne er mere substantielle – det handler om valgdeltagelse, EU og demokrati, hvor minusserne mest er kosmetiske ift. formen på vælgermødet. Håber ikke mine demokratiske forhåbninger bliver gjort til skamme i aften.

Fotos: Eget foto + screendump fra dr.dk + screendump fra twitter.com/larsloekke

Related Posts with Thumbnails

3 Responses to “Løkke og Rohde pepper EU op med Twitter”

 1. Niels juni 2, 2009 at 17:32 #

  Twitter egner sig vel i virkeligheden ikke godt til et tidsafgrænset møde – ideen med twitter er jo, at det foregår “realtime” i en strøm.

  Politikerne kunne starte med at svare på de spørgsmål folk stillede via twitter – hvis de mente det.

  Det virker næsten lige så søgt som Socialdemokraternes eksperiment med smart-codes – det virker hvis kommunikationseksperterne taler med om det og bringer det ud til almindelige mennesker via almindelige medier…

 2. Astrid Haug juni 3, 2009 at 13:42 #

  Hej Niels,
  jeg er enig med dig i, at der ikke er nogen grund til at begrænse dialogen til en time i en EP-valgkamp. Der skal afsættes lidt flere ressourcer for at få en ordentlig dialog op at køre, men al begyndelse er svær, så jeg giver point for idéen.

  Jeg kender ikke nærmere til sossernes brug af smartcodes, men faldt over Benjamin Rud Elberths indlæg http://danj.dk/blog/benjamin-rud-elberth/lur-mig om emnet. Her giver han også Lars Løkke tæsk for sin brug af Twitter. Så er blokpolitikken rykket online :-)

Trackbacks/Pingbacks:

 1. Facebook som forsamlinghus | Digitale tanker fra hverdagen - august 29, 2011

  […] EP-valgkampen 2009 afholdt Lars Løkke Rasmussen og Jens Rhode Danmarks første Twitter-vælgermøde. Det har de til gengæld ikke gentaget […]

Leave a Reply:

Gravatar Image